...

Oefening: Een brug naar de Psoas major

Oefening: Een brug naar de Psoas major

Oefening: Een brug naar de Psoas major

Exercise photo

Laura Pals.

Lauradealchemist.nl

Deel dit bericht op:

maart 2, 2024.

Iedereen die wel eens gehoord heeft van de psoas major weet dat dit een bijzondere spier is. Het is de spier die het onderlichaam verbindt met het bovenlichaam en het mogelijk maakt om rechtop te staan. Dit doet hij via zijn driehoekige vorm, waarbij hij de bovenkant met de onderkant en de voorkant met de achterkant verbindt, nieuwsgierig naar hoe dit eruit ziet? Klik hier voor een illustratie. Er zijn er nog een aantal andere kenmerken die je misschien nog niet kende:

  • Als één van de weinige spieren heeft het verbinding met het autonoom (onbewuste aansturing) zenuwstelsel.
    De meeste spieren zijn onderdeel van het animale (bewuste aansturing) zenuwstelsel.
  • Nauwe verbinding met de nieren, de darmen en de geslachtsorganen.
  • Indirecte betrokkenheid bij de ademhaling via zijn verbinding met het diafragma.

Tot slot staat de psoas spier erom bekend vrij ‘snel’ uit balans te raken. Dit komt onder andere door wat men een sedentaire leefstijl noemt, kort gezegd: te veel zitten. Daarbovenop komt tijdens dat vele zitten een verkeerde zithouding of zitten we simpelweg te lang aaneengesloten stil. Doordat de spier betrokken is bij het autonome zenuwstelsel, heeft (onbewuste) stress ook impact. Dit alles heeft nadelige gevolgen voor alle betrokken gebieden en interacties van de spier. Je kunt dan denken aan: lage rugpijn, heupklachten, stijfheid, spijsverteringsproblemen, een opgeblazen gevoel of buikpijn, een slechte houding en beenlengteverschil. Misschien herken je je eigen klachten er wel in?

Myofasciale lijnen en het zenuwstelsel

In het artikel over de fascia hebben we het gehad over oppervlakkige en diepe lagen. De psoas major bevindt zich in één van de diepere lagen. Van de twaalf myofasciale lijnen behoort de de psoas major namelijk tot de diepe anterieure lijn, afgekort de DAL. De DAL is een complexe en dichte fasciale kernstructuur opkomend vanuit de binnenzijde van de voetboog, naar de binnenkant van het been naar het bekken en vanuit daar via de voorkant van de wervelkolom naar de onderkant van de kaak en schedel loopt. Via deze verbinding zien we dat de ademhalingsbewegingen worden afgestemd op het loopritme. Het verbeteren van je psoas major is gunstig voor de positie van je middenrif en het doen van ademhalingsoefeningen heeft een positieve inwerking op de ontspanning van je psoas major. Het middenrif en de psoas major zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Neurologisch gezien is de psoas major, met name in zijn mediale vezels, verbonden via autonome ganglia met het autonome zenuwstelsel, waardoor het een belangrijke functie vervuld in het sympatische (vecht/vlucht) en parasympatische (rust/herstel) zenuwstelsel. Er is een wisselwerking tussen zowel de neuromotorische eigenschappen als wel de organen die zich in de buikholte bevinden. Mede hierdoor valt te verklaren waarom mensen spijsverteringsklachten kunnen ervaren, maar ook ademhalingsproblemen als er sprake is van disfunctie van de psoas major.

Een brug maken, de oefening

Flauw woordgrapje van mij, maar aangezien humor medicijn is kon ik het niet laten..

De brug is een toegankelijke en laagdrempelige oefening, je kunt het zelfs doen als je in bed ligt! Voor alle begin geldt, begin binnen wat mogelijk is, luister naar je lichaam en wordt bewust van wat je lichaam je verteld. Vanuit hier leer je je lichaam steeds beter kennen en kun je verder opbouwen.

Deze oefening heeft al een positieve bijdrage in je algehele welzijn als het tenminste 2x per week wordt uitgevoerd.

De instructies voor de oefening zijn als volgt;

1 Ga op je rug liggen op een zachte ondergrond, zoals een yoga matje, met je knieën gebogen en je voeten plat op de grond, op heupbreedte uit elkaar.

2 Ontspan je armen langs je lichaam, met je handpalmen naar beneden gericht.

3 Adem rustig in en duw zachtjes je voeten stevig in de grond terwijl je je heupen langzaam omhoog tilt. Probeer je bekken omhoog te brengen terwijl je je rug ontspant.

4 Probeer langzaam en voorzichtig je heupen omhoog te brengen terwijl je je rug en billen aanspant. Het is niet nodig om gelijk heel ver te gaan; een kleine verhoging is goed voor beginners.

5 Als je je comfortabel voelt, houd dan even vast in de bovenste positie en adem rustig door.

6 Voel de stretch in je borst, voorzijde heupen en bovenbenen terwijl je in deze positie blijft.

7 Adem uit en breng langzaam je heupen weer naar beneden naar de beginpositie.

Herhaal deze beweging enkele keren, langzaam en gecontroleerd, terwijl je je bewust blijft van je ademhaling en de sensaties in je lichaam.

Benodigdheden:

Een yoga matje of je bed.

Dit is een voorbeeld,
luister naar wat jouw lichaam
aangeeft wat goed voelt.

Deel dit bericht op:

maart 2, 2024.

Reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.