...

Oefening: Flexen van je grote teen

Oefening: Flexen van je grote teen

Oefening: Flexen van je grote teen

barefoot

Laura Pals.

Lauradealchemist.nl

Deel dit bericht op:

april 2, 2024.

Heb je ooit iemand horen zeggen dat je beter niet je grote teen kunt verliezen, omdat je anders zult omvallen? In deze stelling zit zeker waarheid! Behoudt van evenwicht is slechts één van de rollen die je grote teen en het bijbehorende gewricht vervullen. Een kort overzicht van de andere eigenschappen die behoren tot het metatarsophalangeale 1 gewricht, kortweg MTP1-gewricht:

  • Proprioceptie en daarmee feedbackmechanisme naar het centrale zenuwstelsel en het brein om houding, evenwicht en coördinatie te handhaven.
  • Onderdeel van de voet ’tripod’ en daarmee stabiliteit van de voet aan de ondergrond.
  • Windlass mechanisme voor stevigheid van de lengteboog van het voetgewelf.
  • Behoudt voorwaartse gang tijdens het moment van de voetafzet.

Op het moment dat er beperkingen ontstaan in het grote teengewricht, ontstaat er al gauw een kettingreactie aan problemen hogerop in het lichaam. Een zogeheten ‘keten’ probleem doet zich dan voor. Als jij op plek A niet meer conform het ‘design’ van jouw lichaam beweegt, dan zal volgens biomechanische principes de constructie op plek B, C of misschien wel K moeten gaan compenseren om alsnog het einddoel te behalen: bewegen van A naar B.

Het mes snijdt aan twee kanten, aan de ene kant is het ideaal dat ons lichaam zo’n groot aanpassingsvermogen heeft, aan de andere kant heeft de aanpassing die we leveren een ‘prijs’ die betaald moet worden. Zie het alsof iedere fysieke aanpassing die je verricht een tientje kost, die kun je wel missen zul je denken, maar wat nou als blijkt dat je dit 6000 stappen of meer per dag doet? Niet iedereen heeft hetzelfde banksaldo op zijn gezondheidsrekening staan en niet wetende wat dat saldo exact is, krijgt men vaak pas een seintje als ze in het rood zijn beland. Door dit principe kan het soms jaren duren voordat je echt klachten ervaart, ondertussen zijn de ‘patronen’ behoorlijk ingebed in je onbewuste gaan en staan.

Van top tot teen, de oppervlakkige posterieure lijn

Hierboven heb ik al kort aangestipt dat er een neurologisch en biomechanisch belang zit aan het goed functioneren van de grote teen. De derde belanghebbende is de fascia. We spreken dan over de myofasciale lijn genaamd de oppervlakkige posterieure lijn, afgekort OPL. De OPL loopt in twee delen. Deel één begint aan de onderkant van de tenen tot in de knieholte en deel twee vervolgens vanaf de knieholte tot aan de wenkbrauwboog. Wanneer de knieën gestrekt zijn overspant deze stevige laag de gehele achterzijde van ons lichaam. De functie van de OPL is om het lichaam rechtop te houden en het geeft stevigheid aan alle primaire en secundaire krommingen. Hierbij verstaan we in dit geval het cranium en de hiel als primair en de voetbogen en knieholtes als secundair.

Het eerder benoemde windlass mechanisme is in essentie het opspannen van onder andere dit deel van de fascia om zo’n secundaire boog te verstevigen en energie op efficiënte wijze voorwaarts te sturen op het moment dat we met ons gehele lichaamsgewicht over de grote teen afzetten. Je kunt je voorstellen dat zodra er een afwijkende afzet van de voet plaatsvindt, bijvoorbeeld tijdens een ‘Donald Duck’ loopje, het windlass mechanisme niet (optimaal) zal plaatsvinden, de voetboog gedeeltelijk ineenstort, energie verloren gaat en er een algehele doorwerking tot en met je schedel is. Mede hierdoor dat het hebben van een verkeerd looppatroon veelal bijdraagt in een gevoel van algehele vermoeidheid en zelfs hoofdpijn.

De oefening, tijd om te flexen

De instructies voor de oefening zijn als volgt;

1 Begin je voeten op te warmen door met een (tennis) bal losjes te masseren in draaiende bewegingen gedurende 1-2 minuten per voet.

2 Eenmaal opgewarmd neem je plaats op je yoga matje of bed. Hierin heb je twee opties: Liggend zoals hieronder afgebeeld of in langzit (rug rechtop en benen languit voor je).

3 Plaats de handdoek om de bal van je voet en breng je been of voet naar je toe door deze aan te trekken. Als je ligt betekent dit dat je je been de lucht in brengt. Zit je in langzit, dan zul je bij het aanspannen van de handdoek je voorvoet naar je toe trekken en ontstaat er buiging aan de voorzijde van je enkel.

4 Zodra je spanning/stretch voelt ontstaan bij het aantrekken van de handdoek, houd je de positie/stretch gedurende 15-30 seconden aan. Dit herhaal je 3x per zijde.

5 Tot slot plaats je de handdoek om alleen je grote teen en herhaal je bovenstaande stappen 3 en 4.

Benodigdheden:

Een yoga matje of je bed.

Een handdoek of badjas ceintuur. Géén elastiek!

Een (tennis)bal of rond object om je voeten op te warmen/los te masseren.

Dit is een voorbeeld.
Ontdek hoe ver jouw lichaam kan gaan.
Denk eraan goed door te ademen!

Deel dit bericht op:

april 2, 2024.

Reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.