Kefir maken – De luie versie

Kefir maken – De luie versie

Kefir maken – De luie versie

milk-3231772_1280

Laura Pals.

Lauradealchemist.nl

Deel dit bericht op:

januari 17, 2025.

Kefir is een traditionele gefermenteerde drank die zijn oorsprong in de Kaukasus heeft. Zoals met vele gezondheidstrends, zie je ook met kefir dat deze tegenwoordig in de reguliere supermarkt verkrijgbaar is. Super goed! Echter, the devil is in the details. Er is namelijk een verschil tussen kefir waarvoor gepasteuriseerde melk is gebruikt, of kefir op basis van rauwe melk.

Rauw versus gepasteuriseerd

Wat rauwmelkse kefir speciaal maakt, is dat natuurlijke enzymen, vitamines en probiotica intact zijn gebleven in het verwerkingsproces. Rauwmelkse kefir bevat daardoor een breder spectrum aan bacteriën en bioactieve stoffen dan kefir gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Een voorbeeld hiervan in Nederland is de oerkefir van RauwPower, afkomstig uit de Lutte (Overijssel). In samenwerking met professoren aan de Universiteit van Wageningen heeft RauwPower een helende drank weten te produceren die aangetoond rijker is aan bacteriestammen. Deze specifieke kefir bevat onder andere de bacteriestammen Lactobacillus kefiranofaciensLactobacillus kefirLactococcus lactis, en de gistsoorten Saccharomyces cerevisiae en Kluyveromyces marxianus.

Blijheid in de darmen, vrijheid in de handen

Het darmmicrobioom, met de miljarden micro-organismen die in onze darmen leven, speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Onderzoeken van de afgelopen 20 jaar bevestigden dit al en inmiddels is ook volgens het woord van steeds meer doktoren de darmgezondheid essentieel. En een goede gezondheid is naar mijn mening een hoeksteen van vrijheid.

De voordelen van in dit geval rauwmelkse kefir:

  • Probiotische diversiteit
  • Versterking van de darmwand
  • Onderdrukking van pathogenen
  • Immuun systeem regulerende eigenschappen
  • Verbetering van de spijsvertering

De eerder benoemde bacterie- en giststammen in rauwmelkse kefir zorgen voor een rijke mix van probiotica. Volgens onderzoek gepubliceerd op PubMed (2023), ondersteunt deze diversiteit de groei van gunstige bacteriën zoals Bifidobacterium en Lactobacillus, terwijl het de groei van schadelijke bacteriën zoals Clostridium difficile remt. De melkzuurbacteriën, zoals Lactobacillus kefiranofaciens, bevorderen de productie van butyraat(boterzuur). Dit korteketenvetzuur speelt een sleutelrol in het versterken van de darmwand, waardoor ontstekingen verminderen en het risico op het ‘lekkende darm’ syndroom afneemt. Rauwmelkse kefir produceert natuurlijke anti-microbiële stoffen die de groei van schadelijke micro-organismen zoals Candida albicans en ziekteverwekker E. coli remmen. Deze werking wordt ondersteund door de aanwezigheid van gistsoorten zoals Saccharomyces cerevisiae, die bekend staan om hun beschermende eigenschappen.

Onderzoek wijst uit dat kefir een positief effect heeft op het immuunsysteem. De bacteriestammen stimuleren de productie van ontstekingsregulerende stoffen zoals cytokinen, verbeteren de activiteit van natuurlijke killercellen en reguleren ontstekingsreacties. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij auto-immuunziekten en chronische (laag-gradige) ontstekingen. Dankzij de enzymen in rauwe melk en de fermentatieprocessen wordt kefir makkelijker verteerbaar. Mensen met een lactose-intolerantie ervaren vaak minder klachten bij het consumeren van rauwmelkse kefir, omdat enzymen zoals lactase helpen bij het afbreken van lactose.

RauwPower uit ‘De Lutte’

De gezondheidsvoordelen van rauwmelkse oerkefir van RauwPower zijn moeilijk om te negeren. Gebruikers rapporteerden verbeteringen in hun spijsvertering, vermindering of zelf verdwijnen van eczeem, minder klachten van een opgeblazen gevoel en een versterkt immuunsysteem. Door het hoge gehalte aan bioactieve stoffen zoals kefiran – een exopolysacharide dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan deze kefir bijdragen aan het herstel van darmproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Daarnaast toont onderzoek aan dat kefir een gunstig effect heeft op mentale gezondheid door de darm-hersen-as. De consumptie van probiotica zoals die in rauwmelkse kefir kan symptomen van angst en depressie verminderen, wat het tot een holistische gezondheidsdrank maakt.

Zelf kefir maken

Wanneer je gaat googlen op ‘zelf kefir maken’ zul je in 8/10 gevallen zien dat je kefir korrels nodig hebt om tot het gewenste eindresultaat te komen. Echter, ik houd ervan om het systeem te hacken en uit te vogelen hoe ik iets efficiënter kan bereiken. Zo is dat hier ook gelukt en uiteraard deel ik dat graag met je!

Ingrediënten:

1 liter Rauwe melk van de boer

3 volle eetlepels RauwPower oerkefir, te koop bij EkoPlaza of andere eko winkels

Benodigdheden:

Eetlepel

Glazen liter fles, zelf gebruik ik een beugelfles van de Ikea, ook verkrijgbaar bij Xenos of Action

Optioneel: Katoenen doek en elastiek om de fles opening af te dekken als je een geen beugelfles hebt, maar bijvoorbeeld een reguliere, glazen melkfles gebruikt

Instructies:

Voeg de 3 eetlepels oerkefir aan je rauwe melk, zorg ervoor dat het goed gemengd is en indien van toepassing, hevel het melk/kefir mengsel over naar de bestemde glazen fles.

Zorg ervoor dat eventuele lucht uit de fles kan ontsnappen, bijvoorbeeld door de beugelfles niet vast te zetten, maar simpelweg de dop op de fles te laten rusten. Gebruik je een reguliere melkfles, dek dan de opening af met een dunne, katoenen doek en fixeer de doek met een elastiek.

Plaats de fles 24-36 uur op kamertemperatuur of een andere subtiel warme locatie.

Check na 24 uur of je kefir de gewenste smaak en consistentie heeft, het zal overeen moeten komen met de oerkefir die je gekocht hebt. Hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe sterker de smaak en hoe dikker de consistentie. Laat maximaal 36 uur fermenteren.

Het is normaal dat het een wat lobbige structuur kan vormen of dat er een deel wei ontstaat, je kunt de fles dan rustig een paar keer omkeren tot dat alles vermengd is en het een mooie structuur vormt.

Deel dit bericht op:

januari 17, 2025.

Reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *