De zon schijnt, bomen zijn groen, bloemetjes bloeien, vogel zingen en de groentetuinen staan er weer stralend bij. Wat een heerlijk seizoen is het voorjaar toch! Over seizoenen gesproken, seizoensgebonden eten kun je in Nederland als de beste. Eten met de seizoenen heeft tal van voordelen:
- Hogere voedingswaarde: Seizoensproducten bevatten over het algemeen meer vitaminen, mineralen en antioxidanten in vergelijking met producten die buiten het seizoen worden gekocht.
- Versheid en smaak: Seizoensgebonden producten zijn vaak verser en smaakvoller omdat ze minder tijd hebben doorgebracht tijdens het transport en opslag.
- Mogelijkheid tot diversiteit: Seizoensgebonden eten moedigt aan tot een gevarieerd dieet, omdat verschillende producten op verschillende momenten van het jaar beschikbaar zijn.
- Variatie en culinaire creativiteit: Doordat gewassen op verschillende momenten in het jaar beschikbaar zijn helpt dit de culinaire creativiteit te prikkelen tot het ontdekken van nieuwe recepten en smaken.
- Milieuvriendelijkheid: Minder transport door korte ketenprincipes zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen.
- Ondersteuning van lokale economieën: Ondersteun je lokale boeren en producenten, dit draagt bij aan de lokale economie en de veerkracht van je gemeenschap. Een mooi initiatief waar ik zelf gebruik van maak heet Boeren & Buren.
Je moet er net even bewust van zijn wat de mogelijkheden zijn, in het kader van ‘vergeten’ gewassen, zet ik deze keer rabarber in het zonnetje.
Ingrediënten:
Waar mogelijk alles van biologisch/organic oorsprong:
Twee rabarber stengels, gestoomd/geblancheerd 4 minuten*
Twee sinaasappels in partjes
150 ml voor één persoon rauwe melk van de boer of yoghurt* op basis van rauwe melk
Dessertlepel ceylon kaneel
Blokje gember van plusminus 1-1,5 centimeter
Eetlepel rauwe honing
*Stomen/blancheren zorgt voor afbraak van oxalaat. Oxalaat is in verband gebracht met ontsteking, auto-immuniteit (bijv. reumatoïde artritis, trage schildklier, lupus enz.), mitochondriale disfunctie, verstoorde mineralenbalans, integriteit van het bindweefsel, urinewegproblemen door nierstenen en een disbalans in de darmen.
*Ik koop altijd van het merk Rauw Power, onder andere te vinden bij Ekoplaza.
Link: https://www.ekoplaza.nl/nl/merk/rauw-power.
Optionele toevoegingen:
Collageen poeder
Creatine
Topping naar smaak, bijvoorbeeld hennepzaadjes
Benodigdheden:
Blender
Gezondheidsvoordelen
- Anti-oxidant quercetine uit rabarber, door quercitine krijgt rabarber zijn karakteristieke kleur
- Glucoseregulatie door ceylon kaneel geeft een stabiliserend effect op je bloedsuiker spiegel
- Polyfenolen uit kaneel geven een anti-oxidatieve werking
- Vitamine K, C en mangaan uit rabarber, vitamine K is belangrijk voor de botgezondheid en heeft een belangrijke samenwerking met vitamine D
- Vitamine C uit sinaasappel als sterke antioxidant
- Aanwezigheid lactase door onverhitte rauwe melk, hierdoor zal de lactose makkelijk worden afgebroken
- Vitamine D en essentiële aminozuren uit rauwe zuivel
- Rabarber voor een gezonde spijsvertering door positieve effecten op de darmwand
- Toevoeging van collageen geeft ondersteuning voor de darmgezondheid
- Toevoeging van creatine geeft ondersteuning voor de spieren, hersenen en zenuwen
- Toppings zoals hennepzaad zijn rijk aan mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor
- Glutenvrij recept