Koken mag best een keer wat uitgebreider zijn, maar wel op een relaxte wijze. Ik houd van slow weekends, om het maar een term te geven, ofwel daar hoort geen oververhitte keukenstress bij.
Mijn ideale zaterdag? In de ochtend op mijn gemak naar de lokale landwinkel en boer voor mijn inkopen, een goeie bak koffie drinken ergens, een wandelingetje door het bos of over de heide en vanaf de tweede helft van de middag, terwijl ik wat zit te lezen, kijk ik al uit naar het lekkere avondeten dat ik ga bereiden.
Los van het feit dat ik bij het bedenken van mijn eten nadenk over wat mijn lichaam nodig heeft, kies ik ook voor gerechten met veel smaak. Geloof me, met het recept dat ik hieronder met je ga delen zit dat wel goed!
Highlight je weekend met deze Surf & Turf op een pompoen-wortel puree, afgemaakt met een salsa verde!
Ingrediënten:
Waar mogelijk alles van biologisch/organic oorsprong:
1 Flespompoen
1 Winterpeen
2 Eetlepels room(gras)boter
Bavette, Ribeye, Biefstuk of Ossenhaas* 180 gram per persoon
Rauwe grote gamba’s* 3 stuks per persoon
3-4 Knoflook tenen
Keltisch zout of Himalaya zout
Zwarte peper
*Zorg ervoor dat je vlees minimaal 45 minuten buiten de koelkast op kamertemperatuur aan het komen is.
Als je bij de boer of landwinkel vlees uit de vriezer hebt, wil je dus de dag van te voren al het vlees eruit hebben gelegd in de koelkast en leg je op de dag zelf het vlees op tijd buiten de koelkast. Idem dito geldt voor de garnalen, laat ze goed ontdooit zijn als je ze uit de vriezer hebt zodat je geen last hebt van onnodige hoeveelheden vocht.
Voor de salsa verde:
Half bosje peterselie
Klein handje basilicumblaadjes
Half blikje ansjovisfilets in olijfolie, staat gelijk aan plusminus 20-25 gram
1 Eetlepel kappertjes
2 Tenen knoflook, gepeld
1/2 Rode ui
1 Theelepel dyon mosterd
Sap van een halve citroen
Extra vierge olijfolie 2 eetlepels, extra op gevoel
Optionele toevoegingen:
Parmezaanse kaas als garnering en/of door de pompoen-wortel puree
Pijnboompitten of blanke amandelen licht geroosterd in de pan
Zuurdesembrood in stukjes gesneden en geroosterd in de pan als grote croutons
Benodigdheden:
Staafmixer met hakmolen voor de salsa verde
Bereiding
Begin met het maken van de salsa verde. Als deze gemaakt is zet je deze terug in de koelkast en pak je het er pas weer bij als je je gerecht gaat afmaken. Zorg ervoor dat je een goede staafmixer met hakmolen in huis hebt.
Pak alle salsa verde ingrediënten zoals in de lijst omschreven en gooi deze in de molen, draaien tot je een mooie gladde massa hebt en klaar! Heb je het idee dat je massa niet mooi glad wordt, doe er dan nog een eetlepel olijfolie bij.
Schil en snijdt de pompoen en wortel in blokjes van ongeveer 1,5 bij 1,5 centimeter en laat 12-15 minuten koken tot je de vork er makkelijk in kan prikken en ze zacht zijn geworden. Als de groenten gaar zijn giet de pan volledig af en voeg een eetlepel roomboter toe en ga je stampen (of pureren), eventueel twee eetlepels roomboter als je het smeuïger wilt. Voor extra smaak kun je er ook nog parmezaanse kaas doorheen doen.
Tijdens het koken van de pompoen en wortel kun je alvast het vlees kruiden met zeezout en peper, pers of kneus en snijdt je de 3-4 knoflooktenen fijn en heb je een pan opstaan om de optionele pijnboompitten, blanke amandelen en/of zuurdesem brood in te roosteren.
Je timing voor het bakken van het vlees hangt af van hoe dik het vlees is dat je hebt gekocht en natuurlijk hoe je je vlees het lekkerst vindt, rare of medium rare (well done doen we niet aan). In geval dat je je vlees maar kort hoeft te bakken zou ik dit doen zodra je de puree klaar hebt, deze blijft met de deksel op de pan wel even warm namelijk. Is het zo dat je vlees langer moet bakken, zorg er dan voor dat je het al opzet nadat je de pompoen en wortel aan de kook hebt gebracht.
Het vlees bakken doe je in roomboter, zodra de boter uitgebubbeld is doe je het vlees tegelijk met de knoflook in de pan.
Zodra je je vlees gaar hebt op de wijze die jij lekker vindt, haal je het vlees eruit, leg je het in folie te rusten en doe je de garnalen in de pan. De garnalen zijn vaak binnen 4 minuten al gaar en hoef je je niet zo druk om te maken. Als je een grote braadpan hebt kun je de garnalen en het vlees ook bij elkaar in aanbakken.
Je borden opmaken gaat als volgt, pak een diep bord, eerst de puree erin, dan het vlees met de garnalen erop, pijnboompitten of amandelen erover en afmaken met je mooie salsa verde. On the side voeg je de croutons van zuurdesembrood toe. Voor de kaasliefhebber kun je er ook nog parmezaanse kaas overheen doen.
Gezondheidsvoordelen
- Rijk aan creatine, l-carnitine en omega 3 vetzuren uit rundvlees en vis
- Compleet profiel aan aminozuren uit rundvlees en vis als bouwstenen voor gezonde spieren
- Rijk aan fytonutriënten door gebruik van verse kruiden
- Ontstekingsremmend gerecht door aanwezigheid van omega’s 3 en 9 uit olijfolie
- Ontstekingsremmend effect uit anti oxidatieve werking van creatine en l-carnitine
- Makkelijker verteerbaar door gebruik van mosterd
- Ondersteuning vetmetabolisme via l-carnitine en mosterd
- Rijk aan mineralen uit zeezout
- Ontgiftende werking van peterselie en basilicum
- Geschikt voor keto- en carnivoor dieet
- Glutenvrij
- Lactosevrij