Recept: Voed je fascia van binnenuit!

Recept: Voed je fascia van binnenuit!

Recept: Voed je fascia van binnenuit!

Pompoensoep

Laura Pals.

Lauradealchemist.nl

Deel dit bericht op:

februari 19, 2024.

Vorige week heb ik een blog geschreven waarbij het ging over de fascia. De één zal dit stuk gelezen hebben in een vogelvlucht, geleid door enthousiasme en interesse, terwijl de ander misschien na de tweede alinea al is afgehaakt omdat het te diep voor hen ging. Voor zowel de eerste als de laatste groep, met name de laatste, is er deze week het praktische vervolg in de vorm van een pompoensoep! En niet zomaar eentje, een soep die alle bouwstoffen en elementen bevat op het gebied van voeding om je fascia van binnenuit blij te maken, zodat je van buiten gaat stralen.

Soms wil je gewoon weten wat je kunt doen en ben je op zoek naar praktische handvatten, zonder te veel te hoeven nadenken over wat de achterliggende principes zijn. Daar hebben jullie mij voor, moet je maar denken. Voordeel voor jullie: ik houd best wel van een aardig potje koken. Daarom zal ik iedere maand een recept met jullie delen. Laura de Alchemist zou Laura niet zijn als er geen inhoudelijk tintje aan zit. Daarom zal ik ieder recept afsluiten met een lijstje gezondheidsvoordelen van het recept en de ingrediënten.

Ingrediënten ‘Heilzame pompoensoep om van te gaan stralen’

Waar mogelijk alles van biologisch/organic oorsprong:

1 Flespompoen

1 Winterpeen

1 Prei

1 Venkelknol

1 Duim Gember

3-4 Knoflook tenen

1 Dessertlepel Kurkuma poeder

Keltisch zout of Himalaya zout

Zwarte peper

2 Eetlepels Kokosolie uit glazen pot
(‘goedkope’ kokosoliën bevatten schimmels en rottingsresten als gevolg van onzorgvuldige verwerking vanaf de plantage tot in de pot)

150 ml Biologische kippenfond, 24 uur getrokken van biologische kipkarkassen
(Bouillon Bar of via De Woeste Grond)

400 ml Kokosmelk, 9-11% vet of hoger geen voorkeur
(Terrasana of Amaizin te koop bij EkoPlaza en vergelijkbare winkels)

Optionele toevoegingen:

Koriander of peterselie

Pompoenpitten

Eieren

Sardines

Zuurdesembrood of boekweitcrackers

Benodigdheden:

Soeppan met deksel

Staafmixer

Optioneel: Knoflook pers

Links naar geadviseerde producten:
https://www.ekoplaza.nl/nl/producten/product/kokosolie-extra-virgin-0001085504

https://www.dewoestegrond.nl/nl/webwinkel/bottenbouillon/

https://www.ekoplaza.nl/nl/producten/pasta-rijst-internationale-keuken/oosters/kokosmelk-currypastas

Bereiding

Je gaat alle groenten wassen en snijden. Van de venkel gebruik je alleen de knol. Bij de prei snijd je het groene deel weg waarvan je ziet dat er niet veel leven meer in zit. De gember snijd je zo klein/fijn mogelijk, de knoflook kun je in de knoflookpers drukken of je kneust de knoflook handmatig om vervolgens fijn te snijden. De flespompoen en wortel snijd je in blokken van maximaal 2 bij 2 centimeter, zodat het goed kan garen.

Zet de pan op het vuur en laat de kokosolie warm worden in de pan. Gooi alle groenten, gember, knoflook, een snufje zout, peper door de molen 6-8x te draaien en de dessertlepel kurkuma in de pan om aan te fruiten gedurende 5-8 minuten.

Voeg vervolgens de bouillon en de kokosmelk toe. Voeg extra water toe tot de groentemassa volledig in vocht ondergedompeld staat. Dit laat je vervolgens 20 minuten koken met de deksel op de pan, tussendoor even roeren en het vuur niet onnodig hoog laten staan; als het kookt, dan kookt het.

Wanneer de groentes gaar zijn, ga je met de staafmixer mixen tot een gladde massa. Proef en voeg waar nodig nog wat zout en/of peper toe.

Als toppings zou je nog wat peterselie of koriander kunnen toevoegen. Laat je persoonlijke smaak leidend zijn in de hoeveelheid! Wat ook erg lekker is, voeg wat pitten/zaden toe door deze licht te roosteren in een pan, bijvoorbeeld pompoenpitten. Als je er een complete maaltijd van wilt maken, doe er dan een gekookt eitje bij of bijvoorbeeld sardines op een zuurdesembroodje, boekweitcracker of een ander (glutenvrij) alternatief.

Gezondheidsvoordelen

  • Geschikt voor gevoelige maag en darmen vanwege licht verteerbare en gekookte groenten
  • Pre- en probiotische groenten, zoals vezelrijke wortels, prei en knoflook, zijn gunstig voor je darmen
  • Soep is een eenvoudige manier om extra vocht toe te voegen en je hydratatieniveau te verhogen
  • Immuunsysteemboost door de aanwezigheid van vitamines A, B, C, E, magnesium en kalium
  • Ontstekingsremmend effect van gember en kurkuma
  • Voedingsstoffen voor je fascia dankzij collageen en eiwitten uit kippenbouillon
  • MCT-oliën uit kokosolie verhogen de totale hoeveelheid butyraat, wat fungeert als voeding voor je darmbacteriën
  • Verzadigend gevoel van kokosmelk om hongergevoel te voorkomen
  • Kokosolie werkt antibacterieel en antiviraal vanwege de aanwezigheid van laurinezuur
  • Toevoeging van koriander of peterselie heeft een ontgiftend effect op zware metalen; in het bijzonder werkt dit ontkalkend voor je pijnappelklier
  • Pompoenpitten zijn rijk aan fytonutriënten met antioxidatieve werking, en ze bevatten mineralen zoals mangaan, fosfor, koper, ijzer en magnesium. Op het gebied van vitaminen springt met name B3 eruit, en ook vitamine E komt er in hoge mate in voor
  • Eieren zijn een bron van choline en vitamine A
  • Sardines zijn een bron van omega-3-vetzuren
  • Peper verhoogt de opneembaarheid van kurkuma
  • Extra mineralen worden toegevoegd via zout
  • Geschikt voor keto- en paleodieet
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij

Door-denkertje

Voor degene die de blog van vorige week hebben gelezen, zien jullie waar ik een doordenkertje in heb verstopt? Hint: Biofotonen.

Deel dit bericht op:

februari 19, 2024.

Reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *