De winter is voorlopig nog realiteit in ons kikkerlandje en daarom dat we creatief moeten worden met seizoensgebonden eten, een van mijn favorieten om mee te experimenteren is zuurkool. Misschien denk je gelijk terug aan je kindtijd en haal je je neus er voor op, of misschien ben je juist iemand die er toen al enthousiast voor was! Hoe dan ook, ik nodig je uit dit recept zeker te proberen! Enjoyyy!
Ingrediënten:
Waar mogelijk alles van biologisch/organic oorsprong:
500 gram zuurkool van het merk Kramer of je eigen gemaakte gefermenteerde zuurkool
800-900 gram biologische kruimige aardappelen
250 gram biodynamische spekdobbels
1 prei
5 tenen knoflook
4 middelgrote witte uien
1 tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
15-20 draaien aan de zwarte peper molen
Royale hoeveelheid Keltisch zeezout om de aardappels in te koken en door het zuurkool mengsel
Handje vol verse tijm
Eventueel nog wat gedroogde rozemarijn en oregano naar smaak
100-150 ml rauwe melk van de boer
100-150 gram biologische grasboter
Optionele toevoegingen:
Collageen poeder door de gestampte aardappels
Bij het opbouwen van de smaak met de kruiden kan naar smaak van ieder kruid of specerij wat extra worden toegevoegd
Benodigdheden:
Aardappel stamper
Grote kookpan voor de aardappels en om het zuurkool mengsel in door te mengen
Hapjespan of wok
Bereiding
In dit recept laten we het jasje van de aardappels zitten, met biologische aardappelen kan dit namelijk prima.
Begin als eerste met de aardappels op door alvast gefilterd water te koken, snijdt de aardappels in stukken en laat deze aardappels in een pan met ruim water rusten, hiermee raakt je al een deel van de zetmeel kwijt.
Nadat je de aardappels een paar keer hebt omgespoeld, zet je de pan op het vuur en giet je het gekookte water eroverheen, voeg een flinke snuf Keltisch zeezout toe en kook tot de vork er makkelijk in prikt.
Vervolgens..
Snij de prei eenmaal over de lengte en vervolgens in halve ringen.
Snij de ui idem in halve of kwart ringen, fijner mag ook als dat je voorkeur heeft.
De knoflook snijdt je super fijn of je gebruikt een pers.
Voeg al deze ingrediënten in de hapjespan of wok met een beetje roomboter, de spekdobbels en fruit aan.
Voeg na plusminus 5 minuten alle kruiden en specerijen toe en laat het nog 5-10 minuten doorbakken. Proef tussendoor om te bepalen of je van een kruid of specerij nog wat wilt toevoegen. Als het mengsel naar zin in, zet je het vuur uit en dek je de pan af met een deksel om de warmte te behouden.
Wanneer de aardappels klaar zijn, ga je ze stampen met wat grasboter en melk tot de gewenste consistentie, dit mag grover zijn dan bij een puree.
Als de aardappels gestampt zijn, neem je het pakje zuurkool en meng je deze door het mengsel in de hapjespan of wok.
We doen dit nu pas omdat we de zuurkool niet willen te heftig willen verhitten, zodat alle goeie bacteriën bewaard blijven.
Als je klaar bent met de zuurkool mengen, dan voeg je het gehele mengsel bij de aardappels en meng je alles goed door.
Et voila, een versie van de traditionele zuurkoolstamppot, in een extra darmhelend jasje!
Gezondheidsvoordelen
- Rijk aan prebiotica door groenten zoals prei, ui en knoflook
- Bron probiotica / levende bacteriën uit rauwe zuurkool
- Rijk aan fytonutriënten door gebruik van verse kruiden
- Bron van vitamine C uit de aardappels, mits gekookt en bereid met schil
- Bron van B vitamines en zink uit biodynamisch varkensvlees
- Bron van butyraat voor de darmgezondheid uit biologische grasboter
- Rijk aan vitamine K uit zuurkool, grasboter en rauwe melk
- Ontstekingsremmend en antischimmel effect in de darm door gebruik van kurkuma
- Makkelijk verteerbaar door komijn die de productie van spijsverteringsenzymen stimuleert
- Compleet mineralenprofiel van ruim 80 mineralen uit Keltisch zeezout
- Antimicrobiele en antischimmel werking in de darmen door gebruik van tijm, rozemarijn en oregano
- Verzadigend recept
- Glutenvrij recept