...

Fascia, bindweefsel en collageen, allemaal hetzelfde toch?

Fascia, bindweefsel en collageen, allemaal hetzelfde toch?

Fascia, bindweefsel en collageen, allemaal hetzelfde toch?

Spiderwebs tissue

Laura Pals.

Lauradealchemist.nl

Deel dit bericht op:

februari 13, 2024.

Fascia bestaat voornamelijk uit bindweefsel, dat op zijn beurt voornamelijk uit collageen bestaat. Deze termen hangen dan wel met elkaar samen, maar zijn niet één en hetzelfde. In dit artikel leer je meer over fasciaal weefsel en de unieke eigenschappen.

Het fasciale weefsel van iedereen is uniek, zoals een vingerafdruk. Er zijn oppervlakte lagen en diepere lagen. Oppervlaktelagen hebben betrekking op de huid en worden vaak behandeld tijdens massages. In de populaire magazines en bladen gaat de aandacht vooral naar deze laag, omdat deze wordt geassocieerd met anti-aging en rimpels.

Diepere lagen omvatten organen, het zenuwstelsel, bloedvaten en lymfevaten, deze zijn allemaal ingebed in het fasciale weefsel. Diepere lagen zijn verdeeld in lijnen: de frontale lijn (flexie), de posterieure lijn (extensie) en de laterale lijnen (lateroflexie). Een gezond fascia kan via deze lijnen, ook wel platen genoemd, glijden op het moment dat we bewegen. Deze beweging zet op zijn beurt allerlei processen in de fascia in gang die van belang zijn voor ons zenuwstelsel, bloedvatenstelsel, lymfestelsel en de kleine energiefabriekjes in onze cellen genaamd mitochondriën.

Fascia is veel meer dan alleen de steigerstructuur die andere weefsels ondersteunt. Het collageen waaruit het is opgebouwd vormt een driedubbele helix, waarbij een buis wordt gevormd, genaamd tropocollageen nanobuisjes, die zich perfect lenen voor communicatie op kwantum niveau door kwantumtunneling en -geleiding.

Blijf je nog bij de les? Op naar een stukje basis kwantumfysica!

Fascia, kwantumfysica en gestructureerd water

Houd je vast, in deze paragraaf kan ik niet anders dan ‘moeilijke’ woorden gebruiken, maar het gaat erom dat je het proces kan volgen. Bedenk je dat we superkleine bouwsteentjes in ons universum hebben, genaamd elektronen, protonen en fotonen van licht en geluid. Deze deeltjes zijn tegelijkertijd massa/materie en golven van energie.

In kwantumfysica wordt gesproken over ’tunneling’ en ‘geleiding’. Kwantumtunneling is het fenomeen waarbij deeltjes zich onmiddellijk door een obstakel verplaatsen; ze gaan voorbij fysieke barrières door het fenomeen ‘superpositie’ en nemen tegelijkertijd meerdere paden onderweg naar hun eindbestemming. Zo’n bijzonder deeltje begeeft zich ook in de fascia, namelijk biofotonen. Deze biofotonen zijn op hun beurt gevoelig voor licht en daarom dat circadiaanse ritme, ook wel je biologische klok, niet los van het fascia gezien kan worden.

Kwantumgeleiding wordt gezien onder invloed van infrarood licht, er ontstaat in het fascia een stroming van een protonendraad in de tropocollageen nanobuisjes. Dr. Gerald Pollack is één van de onderzoekers die hier baanbrekend onderzoek in heeft gedaan. Fasciaal weefsel blijkt opgebouwd uit gestructureerd water via hyaluronzuur. Dit gestructureerde water, ook wel de vierde fase van water, heeft binnen zijn vloeibare toestand van H2O bulkwater of grondtoestandwater, clusters van hoger geënergetiseerd water. In zijn onderzoek werd gevonden dat bulkwater tegen hydrofiele oppervlakken, zoals collageen, verandert in een gelachtige substantie die zich vormt tot een zeshoekig patroon, wat fungeert als een sjabloon voor meer laagjes van het omliggende water. Dit leent zich perfect voor kwantumgeleiding.

Dit infrarode licht ontvangen we onder andere van de zon, maar we maken het ook zelf via de ATP energieproductie in onze mitochondriën. Mitochondriën hebben veel meer taken dan we op school hebben geleerd; ze voeren een intern dialoog en ontvangen tegelijkertijd informatie van het externe terrein, ze veranderen voortdurend van vorm en kunnen zich buiten cellen verplaatsen om ketens te creëren, waardoor ze elektronen aan andere cellen kunnen doneren, in lijn met het fascia als een soort tandem.

Verzorging van ons fasciaal weefsel

Recept voor een gezond fascia;

 • Bewegen
 • Tenminste niet langer dan één uur aaneengesloten zitten
 • Blootstelling daglicht
 • Tenminste blootstelling aan 10 minuten zonsopkomst en 10 minuten zonsondergang ter optimalisatie van je circadiaans ritme
 • 30 gram hoogwaardige kwaliteit eiwitten per (hoofd)maaltijd
 • Omega-3 vetzuren uit vis of vlees
 • Himalaya of Keltisch zout
 • Gefilterd/schoon water
 • Neusademhaling

Beweging in deze context mag worden beschouwd als ‘langzame’ bewegingen: wandelen, zachte strekoefeningen en mobiliseren. Neusademhaling is een strenge aanbeveling om uitdroging te voorkomen. Veilige blootstelling aan de zon voor infrarode energie, beweging voor infrarode energie. Tot slot kun je aanvullende CoQ10 en koude blootstelling (niet extreem) overwegen als natuurlijke manieren om het aantal mitochondriën per cel te verbeteren en te vermenigvuldigen.

Belangrijk feit, collageen opname vereist een specifieke belasting/druk in je lichaam om de bouwstenen op de gewenste locatie krijgen.

Hoe zit het dan met collageen supplementen? Dit ligt eraan wat je doel is en verschilt dus per persoon. Je kunt de overtuiging hebben goed te doen door collageen supplementen te nemen voor je huid, je darmen en je gewrichten, maar of het daadwerkelijk op die bestemming komt is niet zo vanzelfsprekend als je zou wensen. Zoals voor ieder supplement geldt, doe je huiswerk en kom je er niet uit, stel vragen!

Deel dit bericht op:

februari 13, 2024.

Reacties.

2 gedachten over “Fascia, bindweefsel en collageen, allemaal hetzelfde toch?”

 1. Pingback: Oefening: Een brug naar de Psoas Major - LauraDeAlchemist

 2. Pingback: Proprioceptie en de fascia - LauraDeAlchemist

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.