...

Grounding: Het gratis anti-oxidant

Grounding: Het gratis anti-oxidant

Grounding: Het gratis anti-oxidant

overheated system

Laura Pals.

Lauradealchemist.nl

Deel dit bericht op:

april 19, 2024.

Auto-immuunziekten en chronische ziekten, het lijkt wel alsof iedereen in de Westerse samenleving er tegenwoordig mee van doen heeft. Hoe kan dat? Ontsteking en inflammatie volgens het artikel uit 2022, geschreven door James Oschman. De remedie? Grounding, ofwel met je blote voeten contact maken met de aarde. Grounding zou tal van voordelen hebben, namelijk:

 • Neutraliseren van vrije radicalen door opname van elektronen uit de aarde: Deze vrije radicalen kunnen schade aan cellen en weefsels veroorzaken, wat kan leiden tot ontstekingen en veroudering.
 • Ontstekingsremmende effecten: Dit is gunstig bij bijvoorbeeld ziektes zoals hartziekten, diabetes en artritis.
 • Verbeterde slaap en verminderde stress: Slaap en stressmanagement belangrijke factoren zijn die het immuunsysteem en het antioxidatieve afweersysteem van het lichaam beïnvloeden.

Als we de literatuur in duiken zien we dat al sinds de jaren begin 2000 een connectie werd gemaakt tussen ontstekingen/inflammatie en vrijwel alle (!) chronische ziekten. Dit werd gedaan door Harvard Medical School professor Ridker en collega’s met behulp van hun onderzoek naar c-reactive protein (CRP), de meest belangrijke bloedmarker voor ontstekingen. Rond diezelfde periode documenteerde Clint Ober, ook wel bekend van ‘The Earthing Movie’, dat aarden van het menselijk lichaam waardevol is bij de preventie of behandeling van een breed scala aan inflammatoire aandoeningen, waaronder auto-immuunziekten. De vraag is, hoe werkt dat dan precies?

Elektriciteit en het lichaam als levende matrix

Elektronen zijn nodig voor de normale werking van ons immuunsysteem en een tekort aan elektronen levert gezondheidsproblemen op. Door systemen zoals een ‘levende matrix’ heeft grounding vrijwel direct effect. De elektronen van de aarde worden namelijk razendsnel via contact met onze huid getransporteerd naar gebieden van ontsteking. De elektronen hebben daar de eigenschap dat vrije radicalen (reactive-oxygen species, afkorting ROS) worden uitgeschakeld. Dit werkt doordat het lichaam elektrisch geleidend is.

Dankzij een systeem van biologische draden samengesteld uit halfgeleidende eiwitten, collageen bijvoorbeeld, vindt er elektrische geleiding in het lichaam plaats. Dit systeem van biologische draden, hierna genoemd integrins, staat bekend als de levende matrix. Deze term is ontstaan na de ontdekking dat de moleculaire structuren binnen alle cellen, de cytoskeletten, mechanisch en energetisch verbonden zijn over celoppervlakken met het omringende bindweefselsysteem buiten de cellen. Mark Bretscher deed in 1975 al deze ontdekking, toen hij werkte bij het Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology in Cambridge. De integrins fungeren dus als receptoren, waarbij zij faciliteren in communicatie die sneller is dan die van het zenuwstelsel.

Hoe begin ik?

Leuk ik heb wat nieuws geleerd, tijd om wat te veranderen! Zo gaat mijn gedachte als ik ergens weer iets nieuws heb opgestoken. Maar als geen ander weet ik dat iets veranderen aan je bestaande ritme en patronen lastig kan zijn. Daarom een paar simpele ideeën over hoe je grounding kan toepassen in je leven:

 • Standaard huisregel: In huis schoenen uit. Je voeten zullen hierdoor beter in staat zijn te spreiden en informatie van de ondergrond op te vangen als ze niet constant zitten opgesloten in schoenen of (te strakke) sokken. Een voordeel voor als je buiten op het gras of zand staat/loopt.
 • Geen slippers/instappers meer neerleggen bij de deur naar buiten. Gewoon op je blote voeten even snel in en uitlopen. Vieze voeten gekregen? Leg een handdoek neer bij de deur om snel je voeten af te nemen als je weer in huis komt.
 • Heb je een tuin maar geen zand of gras? Wel eens gehoord van het ‘NK Tegelwippen’? In dit geval doen we het niet ter verbetering van het externe milieu, maar voor jouw interne milieu! Tegel eruit wippen en ga maar staan. Je kunt er ook een stoeltje bijpakken natuurlijk, als je voeten maar contact maken met de aarde. Ps. Als je dit doet terwijl de ochtendzon opkomt en/of avondzon ondergaat, heb je gelijk het voordeel te pakken dat je circadiaanse ritme wordt geoptimaliseerd. Habit Stacking heet dit, uit het boek Anatomic Habits van James Clear.
 • Geen tuin? Wees creatief en denk in mogelijkheden! Kijk eens om je heen als je naar werk gaat, of tijdens je wandelingetje door de buurt. Zie waar een strandje, grasveld of sportveld ligt waar je je schoenen veilig uit kunt doen. In parkjes heb je verscheidene bankjes staan waar je misschien even kunt zitten om je schoenen en sokken uit te doen om contact met de aarde te maken.
 • Vindt je het ongemakkelijk om dit alleen te doen? Zorg voor een medestander, dit helpt als je zelf een keer minder gemotiveerd bent en sociale verbinding versterkt je immuunsysteem.
 • Wist je dat je handen op een boom leggen een vergelijkbaar effect heeft als aarden met je voeten? Mocht aarden met je voeten teveel uit je comfortzone zijn, kun je altijd nog overwegen om bomenknuffelaar te worden.
 • Wees tevreden met een klein begin. Als dat betekend dat je 1x per week in een omgeving bent waar je contact kan maken met de aarde via je blote voeten, dan is 1x per week, al gauw 52x per jaar en dat is nog altijd meer dan 0.
 • Tot slot, je kunt altijd nog overwegen om een aardingsmat of aardingslaken aan te schaffen. Echter hangt daar wel een financieel prijskaartje aan.

Nog meer wetenschappelijke literatuur

Voor de liefhebber, hieronder nog meer aanvullende wetenschappelijke literatuur en bevindingen over grounding:

 1. Earthing: Health Implications of Reconnecting the Human Body to the Earth’s Surface Electrons: Dit artikel, geschreven in 2012 door Dr. James L. Oschman, Dr. Gaétan Chevalier en Dr. Richard Brown, bespreekt de potentiële gezondheidsvoordelen van grounding, inclusief ontstekingsremmende effecten en verbeterde slaap.
 2. The Effects of Grounding (Earthing) on Bodyworkers’ Pain and Overall Quality of Life: A Randomized Controlled Trial: Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie uit 2013, uitgevoerd door Dr. Gaétan Chevalier en collega’s, onderzocht de effecten van grounding op pijn en kwaliteit van leven bij bodyworkers. De studie concludeerde dat grounding significant verminderde pijn en de algehele kwaliteit van leven verbeterde bij de deelnemers.
 3. Earthing (Grounding) the Human Body Reduces Blood Viscosity—a Major Factor in Cardiovascular Disease: Dit onderzoek uit 2013, uitgevoerd door Dr. Stephen T. Sinatra en collega’s, onderzocht de effecten van grounding op bloedviscositeit, een belangrijke factor bij cardiovasculaire ziekten. De studie suggereerde dat grounding kan helpen bij het verminderen van bloedviscositeit en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.
 4. Grounding after Moderate Eccentric Contractions Reduces Muscle Damage: Deze studie uit 2010, uitgevoerd door Dr. Chevalier en collega’s, onderzocht de effecten van grounding op spierschade na inspanning. De resultaten suggereerden dat grounding na inspanning kan helpen bij het verminderen van spierschade en ontsteking.

Deel dit bericht op:

april 19, 2024.

Reacties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.